Analysis of coffee exports in Mexico from 1981 to 2022
PDF (Español (España))

Keywords

Coffee growers
small farmers
price
regression
time series

Métricas de PLUMX 

Abstract

Coffee exports are an activity that generates income for small producers, communities, and foreign currency for the country. However, coffee growing presents significant problems and challenges, such as climate change. Understanding production and marketing statistics helps us understand potential growth opportunities. The objective was to analyze coffee exports in Mexico for the period 1981–2022 using a linear regression model. The results indicate that domestic coffee production, coffee prices, and imports from the United States have positive effects of 1.1%, 0.2%, and 0.9%, respectively; while Mexico's per capita income has a negative effect of 0.2% on Mexican coffee exports. Mexico's production has declined in recent years, and global demand for coffee is increasing, so incentivizing producers is essential for the development of coffee growing in Mexico.

https://doi.org/10.15741/revbio.12.e1957
PDF (Español (España))

References

Aguirre-Cadena, J. F., Ramírez-Valverde, B., Trejo-Téllez, B. I., Morales-Flores, F. J., & Juárez-Sánchez, J. P. (2012). Producción de café en comunidades indígenas de México: beneficios sociales y ambientales. Agro Productividad, 5(2), 34–41. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/402

Al-Abdulkader, A. M., Al-Namazi, A. A., AlTurki, T. A., Al-Khuraish, M. M., & Al-Dakhil, A. I. (2018). Optimizing coffee cultivation and its impact on economic growth and export earnings of the producing countries: The case of Saudi Arabia. Saudi Journal of Biological Sciences, 25(4), 776–782. https://doi.org/10.1016/J.SJBS.2017.08.016

Amaya A. & Lanuza Orozco, I. (2014). Nicaragua y la exportación de café. Un análisis de regresión. Orbis. Revista Científica Ciencias Humanas, 10(29), 37-66. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=70932556003

Anderzén, J., Guzmán Luna, A., Luna-González, D. V., Merrill, S. C., Caswell, M., Méndez, V. E., Hernández Jonapá, R., & Mier y Terán Giménez Cacho, M. (2020). Effects of on-farm diversification strategies on smallholder coffee farmer food security and income sufficiency in Chiapas, Mexico. Journal of Rural Studies, 77, 33–46. https://doi.org/10.1016/J.JRURSTUD.2020.04.001

Ayal, D. Y., Nure, A., Tesfaye, B., Ture, K., & Zeleke, T. T. (2023). An appraisal on the determinants of adaptation responses to the impacts of climate variability on coffee Production: Implication to household food security in Nensebo Woreda, Ethiopia. Climate Services, 30, Article 100383. https://doi.org/10.1016/J.CLISER.2023.100383

Azalia, N., Torres, M., & Santacruz De León, G. (2023). Sequía y producción de café: percepción campesina en la Huasteca Potosina. Entreciencias: Diálogos En La Sociedad Del Conocimiento, 11(25), 1–15. https://doi.org/10.22201/ENESL.20078064E.2023.25.84264

Banco Mundial [BM]. (2024). Datos de libre acceso del Banco Mundial. https://datos.bancomundial.org/indicador

Bunn, C., Läderach, P., Ovalle Rivera, O., & Kirschke, D. (2015). A bitter cup: climate change profile of global production of Arabica and Robusta coffee. Climatic Change, 129(1–2), 89–101. https://doi.org/10.1007/s10584-014-1306-x

Ceballos, G. O., De La Cruz, M., Mendoza, V., Mendoza Briseño, A., Ojeda Ramírez, M. M., & Ortega, L. T. (2004). Análisis comparativo de la producción - demanda del café en el mercado internacional (1980-2003). Interciencia, 29(11), 621–625. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33909805

Davis, A. P., Gole, T. W., Baena, S., & Moat, J. (2012). The Impact of Climate Change on Indigenous Arabica Coffee (Coffea arabica): Predicting Future Trends and Identifying Priorities. PLoS One, 7(11), Article e47981. https://doi.org/10.1371/JOURNAL.PONE.0047981

Dias, C. G., Martins, F. B., & Martins, M. A. (2024). Climate risks and vulnerabilities of the Arabica coffee in Brazil under current and future climates considering new CMIP6 models. Science of The Total Environment, 907, Article167753. https://doi.org/10.1016/J.SCITOTENV.2023.167753

Durevall, D. (2007). Demand for coffee in Sweden: The role of prices, preferences and market power. Food Policy, 32(5–6), 566–584. https://doi.org/10.1016/J.FOODPOL.2006.11.005

Escamilla-Prado, E., Díaz-Cárdenas, S., Nava-Tablada, M. E., & Cantú-Peña, F. (2018). El relevo generacional en el sector cafetalero: la experiencia de los cursos de café para niños en Chocamán, Veracruz, México. Agro Productividad, 11(4), 48–54. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/269

Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database [FAOSTAT]. (2024). Datos sobre alimentación y agricultura. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. https://www.fao.org/faostat/es/#data

Figueroa-Hernández, E., Pérez-Soto, F., Godínez-Montoya, L. & Pérez-Figueroa R. A. (2019). Los precios de café en la producción y las exportaciones a nivel mundial. Revista Mexicana de Economía y Finanzas Nueva Época, 14(1), 1-56. http://dx.doi.org/10.21919/remef.v14i1.358

Flores-Anaya, Y. Z., Sorzano-Rodríguez, D. M., Ravina-Ripoll, R., & Galván-Vela, E. (2022). Organic coffee growing as a competitive strategy for Mexico in international trade. Coffee Science, 17, Article e172005. https://doi.org/https://doi.org/10.25186/.v17i.2005

Fousekis, P., & Grigoriadis, V. (2022). Conditional tail price risk spillovers in coffee markets across quality, physical space, and time: Empirical analysis with penalized quantile regressions. Economic Modelling, 106, Article 105691. https://doi.org/10.1016/J.ECONMOD.2021.105691

Gálvez-Soriano, O., & Cortés, M. (2021). Is there a pass-through from the international coffee price to the mexican coffee market? Studies in Agricultural Economics, 123(2), 86–94. https://doi.org/10.7896/J.2143

García-Franco, J. G., & Toledo-Aceves, M. T. (2017). Diversidad de orquídeas (Orchidaceae) en agroecosistemas cafetaleros. Agro Productividad, 10(6), 19–24. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/1034

Gosalvitr, P., Cuéllar-Franca, R. M., Smith, R., & Azapagic, A. (2023). An environmental and economic sustainability assessment of coffee production in the UK. Chemical Engineering Journal, 465, Article 142793. https://doi.org/10.1016/J.CEJ.2023.142793

Gujarati, D. N., & Porter, D. C. (2010). Econometría. Ed. McGraw-Hill.

Jáuregui-Arenas, S., Álvarez-Ávila, M. C., Escamilla-Prado, E., Olguín-Palacios, C., & Figueroa-Rodríguez, K. A. (2017). Agroempresas familiares de café (Coffea arabica L.) diferenciado y de especialidad en Veracruz, México: casos de éxito. Agro Productividad, 10(12), 134–139. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/50/46

Leyva-Mir, S. G., & Villaseñor-Luque, A. (2009). La producción de café ante la indiferencia del Estado y de los cafeticultores. Agro Productividad, 2(2), 19-22. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/599

Najera, O. (2002). El café orgánico en México. Cuadernos de Desarrollo Rural, 48, 59–75. https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/desarrolloRural/article/view/1994

Nugroho, A. (2014). The Impact of Food Safety Standard on Indonesia’s Coffee Exports. Procedia Environmental Sciences, 20, 425–433. https://doi.org/10.1016/J.PROENV.2014.03.054

Ocampo-Lopez, O. L., & Alvarez-Herrera, L. M. (2017). Tendencia de la producción y el consumo del café en Colombia. Apuntes Del Cenes, 36(64), 139–165. https://doi.org/10.19053/01203053.V36.N64.2017.5419

Organización Internacional del Café [OIC]. (2021). Informe sobre desarrollo cafetero. El futuro del sector cafetero. https://icocoffee.org/wp-content/uploads/2023/01/ed-2428c-overview-cdr-2021.pdf

Pérez-Akaki, P. (2011). Denominaciones de origen (DO) y marcas colectivas (MC) en el café mexicano, ¿estrategia para el desarrollo regional? Revista Geográfica de América Central, 2, 1–22. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=451744820506

Pérez-Akaki, P. (2019). Competitividad sistémica en el sector cafetalero mexicano. Ensayos Sobre Economía Cafetera, 31, 151–169. https://federaciondecafeteros.org/app/uploads/2019/12/Economía-Cafetera-No.-31-Web.pdf

Pérez-Akaki, P., & Huacuja, F. E. (2006). Cadenas globales y café en México. Cuadernos Geográficos, 38, 69–86. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=17103804

Pérez-Constantino, A., Ramírez-Dávila, J.F., Gutiérrez-Rodríguez, F. & Pérez-López, D.J. (2023). Comportamiento espacial de roya del cafeto en Amatepec, Estado de México. Acta universitaria, 33, 1-14. https://doi.org/10.15174/au.2023.3870

Pérez-López, C. (2022). Econometric models with panel data. applications with Stata. Ed. Scientific Books

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera [SIAP]. (2024). Cierre de la producción agrícola. https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/

Sporchia, F., Caro, D., Bruno, M., Patrizi, N., Marchettini, N., & Pulselli, F. M. (2023). Estimating the impact on water scarcity due to coffee production, trade, and consumption worldwide and a focus on EU. Journal of Environmental Management, 327, Article 116881. https://doi.org/10.1016/J.JENVMAN.2022.116881

Torga, G. N., & Spers, E. E. (2020). Perspectives of global coffee demand. In Florêncio de Almeida, L., & Eugênio Spers, E. Coffee Consumption and Industry Strategies in Brazil. (pp. 21–49). Ed. Woodhead Publishing https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814721-4.00002-0

Vázquez-López, P., Espinoza-Arellano, J. de J., González-Mancilla, A., & Guerrero-Ramos, L. A. (2022). Características de productores y plantaciones de café en la zona norte de Chiapas. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 2022(28), 101–111. https://doi.org/10.29312/REMEXCA.V13I28.3266

Vázquez-López, P., Hernández-Romero, O., Vivar-Miranda, R., & González-Mancilla, A. (2017). Producción del café a pequeña escala (Coffea arabica L.) en Chiconquiaco, Veracruz, México. Agro Productividad, 10(3), 37–42. https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/967

Vegro, C. L. R., & de Almeida, L. F. (2020). Global coffee market: Socio-economic and cultural dynamics. In Florêncio de Almeida, L., & Eugênio Spers, E. Coffee Consumption and Industry Strategies in Brazil. (pp. 3–19). Ed. Woodhead Publishing. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814721-4.00001-9

Licencia Creative Commons
Revista Bio Ciencias by Universidad Autónoma de Nayarit under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License.
Based on work of http://biociencias.uan.edu.mx/.
Further permits not covered by this licence can be found at http://editorial.uan.edu.mx/index.php/BIOCIENCIAS.